Så har vi fået endnu et nyt begreb. Nemlig SUPERFOOD. Fødevarer, der er supersunde og spækkede med berigende og helsefremmende indholdsstoffer.
Vi har længe vidst, hvilke grøntsager og frugter, der indeholder højt indhold af antioxidanter, vitaminer og mineraler, men de sidste par år har man fundet nogle fødeemner, der langt overgår andre i sundt indhold. Nedenstående kan bruges friske i smoothies, hældes tørrede på din grød, -eller bare nydes for smagens skyld. Gojibær
Det røde gojibær hører til natskyggefamilien og vokser i tempereret subtropisk klima i Kina, Mongoliet, Indien og i Himalaya området i Tibet. Bærrene er blevet brugt de sidste 6000 år af herbalister i Indien, Tibet og Kina til bl.a.: beskyttelse af leveren. Forbedring af synet. Styrkelse af den seksuelle funktion og fertilitet. Styrke til benene. Forbedring og styrkelse af immunforsvaret. Øgning og forbedring af kredsløbet.
Bærrene er meget rige på antioxidanter, specielt carotenoider som beta-caroten og zeaxanthin, som beskytter retina i øjet. En af zeaxanthin ́s nøgleroller er at beskytte retina i øjet i sin egenskab af antioxidant. Man ved i dag, at et større indtag af samme kan nedsætte risikoen for aldersrelateret macular degeneration (AMD) som er den største årsag til synsnedsættelse og blindhed hos folk over 65 år. De sidste års kinesisk forskning af gojibær viser, at personer med cancer responderer bedre på etableret medicinering når gojibær bliver føjet til deres behandling samtidigt med at goji-ekstrakt kan forebygge øgning af cancerceller. Det har samtidigt vist sig, at goji kan sænke kolesteroniveauet og reducere for højt blodsukker.
Acaibær
Et lille violet-sort bær på størrelse med blåbær, der vokser på en palme i amazonasområdet i Brazilien. Traditionelt og lokalt er bærret blevet brugt til at behandle fordøjelsesproblemer og hududslæt. Bærrene indeholder omega 6 og 9 fedtsyrer, calcium, jern og vitamin C og A. Samtidigt betragtes det med sit høje indhold af anthocyaniner som værende en af de mest antioxidant indholdsrige frugter der findes. På University of Florida forsker man på laboratorieplan meget i bærrets evne til at behandle leukæmi. Et forsøg har vist, at bærret ødelagde op til 86% af leukæmiceller dyrket i petriskåle. Hvordan det virker mod leukæmi i kroppen er endnu uvist, da der er faktorer som fordøjelse, metabolisme (stofskifte) og indflydelsen af andre biokemiske processer at tage hensyn til. For at få så meget som muligt ud af det store indhold af antioxidanter skal acai bærret spises frisk eller lynfryses.
Rå kakao
Herligt nyt til alle chokoladeelskere. Chokolade er sundt!! Men i en rå udgave, kun opvarmet til 40 grader under forbehandling. Kakaobønnen indeholder en stor mængde flavonoler (læs: antioxidanter). Desværre er det også det stof, der gør chokoladen bitter, hvilket har fået chokoladeproducenterne til at “strippe” deres produkter for dette helsefremmende indholdsstof. Heldigvis er der efterhånden kommet rigtig mange gode produkter på markedet, fremstillet af rå kakao, uden sukker, mælk, gluten og andre usunde emner. På Karolinska Institutet i Stockholm har man forsket en del i chokolade og er kommet frem til, at rå kakao kan sænke et for højt blodtryk, forbedre blodcirkulationen, beskytte mod hjerteanfald og hjerterelaterede dødsfald. Forskerne i Sverige konkluderer, at det er antioxidanterne og mineraler i kakaoen der er årsagen til de positive resultater. Fra American Heart Association har man udgivet en rapport om en undersøgelse hvor 22 hjertetransplanterede patienter fik enten rå mørk chokolade eller “normal” chokolade. To timer efter indtagelse af den rå chokolade, kunne man måle forbedringer i blodsammenklumpning, blodcirkulationen og på den vasculære funktion (karfunktionen), hvorimod der ingen ændringer var hos den gruppe, der havde fået almindelig chokolade. Go for it friends, men husk at det stadig kan sætte sig på sidebenet!