Rooibos træet vokser på et begrænset område på de sandede sletter ved Cederberg i Kapregionen. Stedet er Sydafrika. Planten som i sin soltørrede og fermenterede form er blevet verdenskendt som en mild og aromafyldt the, vokser på en sur, næringsfattig jord med
Man har prøvet at dyrke den andre steder men uden videre held. Planten har et kraftigt og dybtgående rodnet. Den er af natur et træ, men for at gøre det lettere at plukke fra, beskærer man træet til en kraftig, forgrenet busk, ca. 2 m høj og 1,5 m bred. De små nålelignende kviste på træet bliver plukket en gang årligt i de varme sommermåneder. Bladene er grønne og den røde farve vi kender fra Rooibos theen fremkommer først efter fermenteringen (gæringsprocessen).
Rooibos er hollandsk og betyder ”rød busk”. Dens latinske navn er Aspalathus linearis. Det aktive indholdsstof i Rooibos er flavonoiden aspelathin. Øvrige indholdsstoffer er: Notofagin. Koffeinsyre. Chrysoeriol. Quercetin. Isoquercitrin. Orientin. Isoorientin. Luteolin. Vetexin. Isovitexin. Rutin. Flavonoider. Polyfenoler. Samtidigt indeholder den 37 mineraler og antioxidanter. Det skrives, at grøn Rooibos indeholder 10 gange flere antioxidanter end rød Rooibos. Det vil sige, at den ufermenterede plante, der bruges i cremer og lignende virker langt stærkere end den behandlede plante i rød form.
Med sit enorme indhold af antioxidanter og flavonoider er Rooibos blevet populær for sine anti- inflammatoriske og antiallergiske egenskaber. Egenskaber som bliver brugt i hudprodukter og pilleform.
Den er kendt for sin virkning på akne, tør hud, rynker, eksem og irritabel hud. Dens høje indhold af antioxidanter giver en beskyttelse imod frie radikaler. I takt med, at vores omgivelser og vores kost bliver mere giftig og belastende for vores krop, har vi brug for et endnu større indtag af antioxidanter. De beskytter vores celler imod ødelæggende toxiner (giftstoffer) og der er en mulighed for, at de forsinker aldringsprocessen. Japanske forskere har fundet et enzym, Super Oxide Dismutase (S.O.D.) i Rooibos, en antioxidant der angriber de frie radikaler og begrænser deres ødelæggende effekt. På Forskningsuniversiteter i Sydafrika forsker man tillige i Rooibos’ forebyggende og helbredende virkning på cancer. Mange mener, at Rooibos ikke alene har anti-aging effekt, men samtidig er en kilde til sundhed. I asien kalder man den ”Long Life” tea.
Der foreligger ingen studier foretaget på mennesker. Al forskning omkring anti-ældning, cancer og vira-behandling har været foretaget på rotter.
Den bruges verden over til flere formål: Som en velsmagende the, fri for koffein og garvesyre. Som afslappende middel til at sove på. Mod hovedpine. Til mave-kramper og børnekolik. Bruges til at behandle høfeber, astma og eksem. Til styrkelse af immunforsvaret.
Ikke mindst bruges den i cremer for at nedsætte hudens aldringsproces. Med sin blødgørende virkning og sin evne til at formindske udslet og dulme irritation, er jeg sikker på, at det er en plante, vi kommer til at høre meget mere om.