Urtetørring

Skulle du få lyst til at plukke og tørre dine egne urter til for eksempel urte-te er her lidt at gå frem efter: Det er altid bedst at plukke
blomster og blade om morgenen efter at duggen er fordampet fra bladene.Pluk dem væk fra veje med biler, og helst helt uden for byen. Plukker du på landet, skal du undgå at plukke i nærheden af sprøjtede marker.
Til de plukkede planter er det vigtigt, at du finder et tørrested der er tørt, mørkt og velventileret.

 

Tørring:
Du kan lægge blomster og blade til tørring på f.eks. bakker, men de skal vendes tit. Temperaturen skal være ca. 30 grader i 3-7 dage. Ved lavere varme skal der tørres i længere tid. Skal du tørre større mængder, kan du spænde musselin eller net ud imellem en ramme og lægge urterne herpå.
Blomster i bundter tørres hængende med hovederne nedad – ud fra væggen. Helst med luft til alle sider. Nogle blomster egner sig bedst til tørring med stilk, f.eks. kamille. Blomster med stande, f.eks. hyldeblomst afskæres forsigtigt inden tørring. Efter tørring ribbes blomster fra stilken som kasseres.

 

Hvornår er blomsterne færdigtørrede?
Blomster med kronblade er færdigtørrede når de rasler. Stængler når de knækker og ikke bøjer.

 

Opbevaring:
Opbevar de tørrede urter og blomster tørt og mørkt i lufttætte beholdere, f.eks. af glas eller keramik. Mørkt, fordi lyset ødelægger de æteriske olier. Det er en dårlig idé at opbevare dem i plastik, fordi det vil fremme kondensering inde i beholderen.