Hyldebær Saft

Så er det hyldebærtid og nu er det om at finde lidt gammelt tøj frem der kan tåle et par saftpletter.

Det er nemlig svært at undgå når der skal plukkes i hegn og krat. Nyd plukningen, lidt frisk luft, en god vandretur og aktivt samvær med venner og familie. De modne sortlilla hyldebær er super sunde og indeholder både vitamin A og C. De smager skønt og skulle der snige sig en forkølelse ind på dig i løbet af vinteren, modvirker bærret katar i slimhinderne.

Hjemme i køkkenet ribber du bærrene fra stilkene med en gaffel. Pas på små bær-smuttere der hurtigt kan give en hvid køkken-løber lidt ekstra kolorit!

 

Vask de ribbede bær og kog dem kun tilsat en anelse vand for at lægge lidt bund i gryden. De skal småkoge i mindst 20- 30 minutter. Hyldebær indeholder nemlig nogle stoffer der kan udvikle sig til cyanid (blåsyre) hvilket kan resultere i forgiftning og give diarre og opkast. Spis derfor aldrig rå hyldebær!

Når bærrene er kogt kan man med f.eks en stor suppeøse, trykke bærrene mod gryden for at hjælpe al saft ud af bærrene. Nu skal det over i en si og bare have lov til at løbe ned i en skål. Når alt saften er løbet fra bærmassen skal den tilbage i gryden og koges op med sukker. Brug rørsukker eller honning. De fleste tilsætter ca. 400 gr. sukker til 1 liter saft, men det kan gøres med mindre. Nu skal opbevarings flaskerne og deres låg skoldes. Skyl derefter flaskerne og låg med f.eks Atamon eller en slave-cognac før du hælder saften over.

 

Når du skal nyde saften fortynder du den med kogt eller koldt vand efter behag.

 

-PISSSTTT. Den smager forrygende som toddy med kogt vand og mørk rom en kold efterårs eller vinteraften.