Hvidløget

Hvidløg, Allium sativum.

Alle kender hvidløg af forskellige årsager. Der er dem der undgår det, fordi de ikke kan lide smagen eller der er dem, der er bange for at få hvidløgsånde. Der en masse af os andre, der elsker hvidløg i maden og lovpriser dets egenskaber, hvilke der er mange af. Hvidløg kan vokse sig op til at blive ca. en meter høj. Den får små hvide blomster med et let rosa skær. Hvidløgsplanten vil helst vokse på lyse steder i veldrænet jord. Et hvidløg er sammensat af flere små fed, der er omgivet af en papiragtig hinde. Det har en enkelt stængel med lange tynde blade og et enkelt hoved af spiselige blomster, hvoraf nogle er erstattet af sterile yngleknopper. Purløg, skovløg, pibeløg og almindelige spiseløg tilhører alle samme slægt.

 

Alle Allium-arter indeholder jern og nogle vitaminer og mineraler, specielt kalium, selen, c-vitamin, a-vitamin og B1 og B2 samt niacin. Det mest virksomme stof i hvidløg er allicin, som fremkommer når det knuses og løgets svovlholdige æteriske olier nedbrydes. Hildegard af Bingen anno 1098 skriver om hvidløg: ”Hvidløg har den rette varme og det vokser af duggens styrke, dvs. fra begyndelsen af natten til dagen begynder og når det allerede er morgen. Det er sundere at spise end løg for både raske og syge. Det skal spises råt, hvor den som vil koge det så at sige laver fordærvet vin deraf, da den rå saft er passende og har den rette varme. Det skader heller ikke øjnene. Alligevel bliver blodet omkring menneskets øjne meget berørt på grund af dets varme, men senere bliver de rene. Men det skal spises med måde, så blodet i mennesket ikke bliver for meget opvarmet. Men når hvidløget er gammelt, så forsvinder dets sunde og rette saft, men når det så nydes gennem andre retter får det igen sin kraft tilbage”. Hun var en klog og forstandig kvinde, den Hildegard!

 

Hvidløg har været brugt som lægemiddel i mere end fem tusinde år. Herodot fortæller, at arbejderne ved Keopspyramiden fik hvidløg, løg og ræddike for at forblive sunde og arbejdsdygtige. En ægyptisk papyrus fra tiden omkring 15oo f.Kr. rummer 22 recepter mod irriterende genvordigheder, såsom hovedpine, halssygdomme og legemlig svaghed. Germanere, romere, grækere og fønikiere brugte alle hvidløg, især ved sygdomme i luftvejene. Vores egne vikinger lærte hvidløgets fortræffeligheder at kende, da de drog sydover til Frankrig og Italien for at socialisere sig på deres helt egen testosteronagtige måde. De førte planten med sig tilbage til norden, og dyrkede den herefter udbredt og benyttede sig af dens helbredende virkninger. Hippokrates anbefalede hvidløg ved lidelser som ringorm, manglende appetit, reumatisme og skedekatar samt ved forstørret lever. I den ayurvediske medicin, i Indien, har hvidløg altid været regnet som et middel, der forsinker alderdom, reducerer forgiftningssymptomer og fremmer libido (kønsdriften). I middelalderen blev der brugt hvidløg ved pestepidemier i håbet om på denne måde at beskytte sig. Mange folkeslag troede, at hvidløg beskytter mod trolddom og ondskab, og det hed sig man kunne fordrive vampyrer med hvidløg, men dette er ikke blevet bekræftet i senere tiders forskning!

 

Hvidløg er i dag en af de mest anvendte planter indenfor naturmedicin. Den har så mange rigtig gode egenskaber og bliver brugt bredt. Hvidløg forebygger dannelsen af fibrin i blodet. Fibrin er bl.a. årsagen til, at der opstår klumper i blodet. Mennesker der lider af åreforkalkning og som har haft gentagne infarkter som følge af blodpropper, samt for højt blodtryk, har et unormalt højt indhold af fibrin i blodet. Allicin nedsætter forhøjet kolesterol med 10-20 % og nedsætter lipider i blodet. Det modvirker arterioslerose, hæmmer LDL og ophobning af fedtstoffer i blodårene. Det bruges til nedsættelse forhøjet blodtryk og fremmer kredsløbet ved at udvide blodkarrene og hæmme blodpladesammenklumpning. Det er alt i alt et godt alternativ til blodfortyndende medicin.

Hvidløg fremmer bugspytkirtlens evne til at producere insulin og er derfor det helt rigtige til dem der lider af blodsukkerubalance.

Allicin virker bakteriedræbende, både mod gramnegative og grampositive bakterier. Det fremmer væksten af hvide blodlegemer, hvilket styrker kroppens immunforsvar. Til mave-/tarmproblemer er den også vildt god og bruges til infektioner i mavetarmkanalen, tarmdysbioser, indvoldsorm og sår. Hvidløg bruges til at fremme fordøjelsen, regulerer peristaltikken, bruges imod tarmluft og kvalme og kolik. I behandlinger for parasitter er den også fantastisk.

 

Til behandling af vorter er frisk hvidløg også effektivt.

Skær toppen af et fed og dup saften direkte på vorten. Dette skal gentages flere gange dagligt.

 

Til behandling mod ørepine:

1 fed hakket hvidløg og 1 spsk. olivenolie.

Bland hvidløgsfeddet med olivenolien og lad det trække i et par timer. Fyld olieblandingen på en lille pipette-flaske.

Opvarm olien i vandbad før brug og dryp den i øret efter behov.